השפעת פוליקוסנול על רמות שומני הדם


רמות גבוהות של שומני הדם, ובמיוחד LDL כולסטרול קשורות להתפתחות מחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי וסוכרת. כמניעה לתהליכים אלו ואף בשלב הטיפול ממליצים על שינוי באורח החיים הכולל: שינוי בהרגלי האכילה אשר יובילו לאיזון שומני הדם, הגברת הפעילות הגופנית, הפסקת עישון, והשגת BMI בטווח הנורמה. יחד עם זאת, ברור כי לעיתים שינויים אלו אינם מספקים וכי יש צורך לשלב גם טיפול תרופתי. הטיפול התרופתי המקובל הוא תרופות ממשפחת הסטטינים. אלא שלתרופות אלו הידועות כמפחיתות כולסטרול יש לא מעט תופעות לוואי וביניהן: עייפות, כאבי שרירים ונזק לתפקוד הכבד. לפיכך, נעשה ניסיון לחפש טיפול חלופי אשר יהיה יעיל, בטוח לשימוש, ומתאים לטווח ארוך להורדת שומני הדם.

 

מהו פוליקוסנול?     
פוליקוסנול הוא שם כללי לתערובת של כהלים ארוכי שרשרת (ריבוי פחמנים) אשר מופקת מצמח קנה הסוכר, משעוות דבורים או משעוות אורז.
קבוצת חוקרים מהוואנה שבקובה פירסמה בין השנים 1991 ל – 2004 עשרות מחקרים שהראו את ההשפעה החיובית של פוליקוסנול על הורדת רמות הכולסטרול הכללי, LDL כולסטרול ועלייה משמעותית ברמות HDL כולסטרול (הכולסטרול "הטוב"). מחקרים אלו הראו שפוליקוסנול הוריד בממוצע את רמות הכולסטרול הכללי ב – 13% - 23%, את רמות ה – LDL כולסטרול בכ – 19% - 31% ובו בזמן הביא לעליה ברמות HDL כולסטרול בשיעור של 8% עד 29%.  המחקרים נמשכו תקופות שבין 8 שבועות לחודשים אחדים וכללו בד"כ מינונים של 5 – 10 מ"ג פעמיים ביום, בוקר וערב. מהממצאים עולה כי יעילות פוליוקסנול היתה גבוהה יותר לאחר נטילתו במשך חודשיים או יותר. ככל הנראה פוליקוסנול פועל על ידי עיכוב יצור הכולסטרול בכבד.
יתרון ברור לפוליקוסנול על פני טיפול בסטטינים הינו בטיחות השימוש בו והעובדה שאינו גורם לנזק רפואי. מבין התופעות שדווחו ניתן למנות קלקול קיבה, פריחה בעור, כאבי ראש, נדוד שינה וירידה במשקל. כל אלו היו לטווח קצר ובדרגה קלה עד בינונית ולא גרמו לנזקים או קשיים תפקודיים.

ויכוח בספרות המדעית החל מ - 2004
למרות שנראה היה כי המחקרים שפורסמו ע"י הקבוצה הקובנית הם אמינים, החלו להתפרסם בשנים האחרונות ספקות בעניין התוצאות. חוקרים עצמאיים שאינם קשורים לקבוצה הקובנית החלו להראות בעבודות חדשות יותר כי למעשה אין לפוליקוסנול כל השפעה על רמות שומני הדם באנשים הסובלים מרמות גבוהות של כולסטרול בדם . נמצא כי נטילה במינונים המקובלים (10 או  20 מ"ג פוליקוסנול ליום) ואף במינונים גבוהים יותר (40 מ"ג או 80 מ"ג) לא באמת מביאה לשינוי המיוחל.

לסיכום,
חשיפה זו של מחקרים המראים תוצאות שליליות להשפעת פוליקוסנול מחייבת עשייה של מחקרים נוספים על מנת שניתן יהיה "לקזז" את אלו שהראו תוצאות חיוביות.
נכון להיום, בישראל נמכר פוליקוסנול בשם המותג פוליקול קומפלקס, המכיל בנוסף לפוליקוסנול גם מרכיבים אחרים (ויטמין E, ויטמין B6, ויטמין B12, חומצה פולית, קואנזיום קיו-10 וחומצות שומן ממשפחת אומגה 3), החיוניים לשיפור מדדים הקשורים במחלות לב וכלי דם.
לאור זאת, מומלץ להתייעץ עם רופא מטפל/דיאטנית מוסמכת בנוגע למינון המומלץ כדי להשיג (אם בכלל) שיפור ברמות שומני הדם באמצעות תוספי תזונה המכילים פוליקוסנול.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.